Voorspelt het beursrendement van januari dat van februari t/m december?

Ik volg regelmatig op het internet enkele topics over de beurs, om een beetje bij te blijven over waar mensen in de praktijk van wakker liggen. Vandaag kwam ik een interessante stelling tegen, nl. de volgende:

“Ik hoop op een sterk januari. Dat is historisch zowat de sterkste maand en een bullish januari belooft meestal een bullish jaar.”

In die uitspraak zitten dus twee falsifieerbare hypothesen vervat. Ten eerste dat januari de sterkste maand is en ten tweede dat een sterk januari een voorspeller is voor een sterk februari t/m december. Ik heb dat eens rap getest met data van de S&P500 index over de periode 1950-2013, want ik heb immers niets beter te doen. Het maandelijks rendement ziet er als volgt uit:

returns

Vrij volatiel dus, en merk ook Black Monday op in 1987. Cool!

Is januari een sterkere maand?

Uit de data blijkt niet dat januari het beter of slechter doet dan andere maanden. Een grafiek met boxplots zou dit al intuïtief moeten duidelijk maken. Maar ook een regressiemodel waarbij we maandelijks rendement regresseren op een constante en elf maandelijkse dummies (het equivalent van een one factor ANOVA test trouwens) wijst niet op een hogere return in januari. De meeste maanden hebben trouwens een marginaal hoger gemiddelde rendement, maar niets speciaals.

permaand

Dat we geen januari effect vinden was nochtans niet helemaal te verwachten, want het januari effect werd al vaker ontdekt in datasets (Wikipedia). Maar in de S&P500 returns vinden we het dus niet. Mogelijk op andere plaatsen wel, daar doe ik hier geen uitspraak over.

Voorspelt januari een goed jaar?

Ook dit kan je statistisch analyseren. Januari presteert dan misschien niet bepaald beter of slechter dan andere maanden, maar misschien is het een goede voorspeller voor de rest van het jaar? Ook dit kan je simpel testen door het rendement over de maanden februari-december te linken aan het rendement in januari. Ook hier bestaat voor de S&P500 geen enkel verband. Het rendement over de periode februari-december is gelijk aan een constante 8.82%, plus een extra rendement van 0.32% voor iedere 1% hogere return in januari. Maar (!!!) die 0.32% is allesbehalve statistisch significant. M.a.w. die zou even goed nul kunnen zijn. Of helemaal correct: als de impact in realiteit écht nul zou zijn, dan zou er nog 62% kans bestaan om 0.32% of extremer te vinden in een dergelijke steekproef. Allesbehalve overtuigend dus. Bovendien stelt een rendement van 0.32% over 11 maanden ook niet echt veel voor, zeker niet als je weet dat superveilige beleggingen ergens in die periode nog meer dan 7% opbrachten.

De onderstaande grafiek toont in het rood het werkelijke rendement over de maanden febuari-december en in het blauw het voorspelde rendement op basis van het rendement in januari. Ook hier zie je niet veel voorspellingskracht.

januari[1]

Bestaan er geen enkele trends op de beurs?

Er bestaan empirisch gezien wel enkele trends of voorspelbaarheden, zowel doorheen de tijd als tussen de aandelen. Doorheen de tijd kan je bijvoorbeeld een duidelijk relatie onderscheiden tussen dividend/prijs ratios en toekomstig rendement. Tussen de aandelen op éénzelfde tijdstip bestaat er ook voorspelbaarheid. Aandelen met hoge book equity / market equity ratio doen het veel beter dan aandelen met een lage B/M ratio. Ook doen aandelen met hoog momentum het beter dan aandelen met laag momentum. Maar ik heb hier eigenlijk al een serieuze blogpost over geschreven die ook wat meer ingaat op oorzaken, moest je geïnteresseerd zijn: Some thoughts on efficient markets, return predictability and bubbles.

Conclusie

Met andere woorden: niet te snel geloven in allerlei trends en feiten die zouden bestaan omdat iemand u dat vertelt. Neem er wat data bij en doe de test. Of ga op zoek naar papers die het testen. Schakel in ieder geval je gevoel en je geheugen uit, want die spelen alleen maar met je kl*ten. Als ik een mooie uitspraak mag lenen van collega-blogger Andreas Tirez: opinions are cheap, facts are expensive.

Advertenties

2 gedachten over “Voorspelt het beursrendement van januari dat van februari t/m december?

  1. Heel verwarrend is dat ik via een snelle google search zie dat er sprake is van drie verschillende soorten januari-effecten… eentje van kerstmis tot de eerste week van januari (nu heet het het december effect blijkbaar). Eentje zoals hierboven, en ééntje zoals hierboven die de return neemt van januari 1 tot dec 31, niet feb 1 tot 31 dec.

  2. Het enige effect dat ik kende voordat ik deze blogpost schreef, het January Effect, was dat januari altijd wel een betere maand was dan de anderen. Maar er blijft toch niet veel van over in de S&P500. Misschien wel op andere beurzen, who knows. Er moet voor mij sowieso een verklaring in zitten. Een trend zonder een verklaring, daar kan je weinig mee anders dan speculeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s