Theoretische argumenten

Tijdens discussies hoor ik wel vaker de volgende kritiek: “dat is wel zeer theoretisch” of “je bekijkt de zaken veel te theoretisch”. Vol verwachting kijk ik dan uit naar wat er zal volgen. Ahja, er zal toch wel iets volgen zeker? Of is een theoretisch argument by default foutief dan? Maar helaas, vaak blijkt dat gewoon het argument te zijn.

Een argument counteren door te zeggen dat het té theoretisch is, is waardeloos. String theory is ook nogal theoretisch. Is dat een argument om te stellen dat het niet klopt? Tuurlijk niet. Het idee van rationele markten is ook vrij theoretisch. Is dat een reden waarom het niet zou kloppen? Tuurlijk niet. Recent in de discussie over de overwaardering van vastgoed gaf men Gert Peersman ook nogal wat kritiek. Hij zou “te theoretisch” zijn. Dat argument is natuurlijk waardeloos. Als je hem wil tegenspreken, kom dan met relevante cijfers of logica af.

Het feit dat iets theoretisch is, heeft niks met juist of fout te maken. Argumenten kunnen steunen op cijfers of op theorie. Doorgaans wordt theorie bevestigd of verworpen op basis van cijfers. Dan zit je in een theorie vs. empirie situatie. Al kan men ook logica gebruiken om bepaalde theorieën te kraken, al blijft het dan een beetje theorie vs. theorie. Maar op die manier kom je wel ergens. Je gaat vooruit en je leert. Als dus iemand een theoretisch argument geeft, is het aan u om aan te tonen waarom die theorie niet opgaat. Gebruik dan logica, of gebruik cijfers. Maar zeggen dat het “te theoretisch” is en daarmee de discussie afsluiten, neen, daar komen we geen stap verder mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s